четвер, 15 вересня 2016 р.

15 вересня - Міжнародний день демократії

15 вересня в усьому світі відзначається Міжнародний день демократії, який був проголошений 13 грудня 2007 року Генеральною Асамблеєю ООН. Міжнародний день демократії відзначається щорічно, а вперше заходи з нагоди Дня демократії пройшли в 2008 році.
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун з нагоди всесвітнього Дня демократії звернувся до світових лідерів із закликом здійснювати роботу, спрямовану на зміцнення демократичних принципів, а також вказав на необхідність дотримання прав і обов'язків людей у ​​всьому світі.
ООН запропонувала державам, а також регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям взяти нове свято, як привід звернути увагу на стан демократії в світі.
Слово «демократія» походить від двох старогрецьких слів, що позначають «народ» і «влада», і традиційно переводиться як «влада народу». Під цим терміном мається на увазі політичний режим, в основі якого лежить метод колективного прийняття рішень з рівним впливом учасників на результат процесу або на його істотні стадії.
Демократія заснована на вільному волевиявленні народу і тісно пов'язана із забезпеченням правопорядку та здійсненням прав і основних свобод людини. Сучасне суспільство відносить демократію до універсальних цінностей і принципам.
У Міжнародний день демократії зазвичай проводяться різного роду просвітницькі заходи — лекції, семінари, круглі столи. Крім того, до цієї дати готуються інформаційні матеріали на тему демократії — газети, листівки, брошури. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...