суботу, 27 червня 2015 р.

Цікаві факти про конституції різних країн світу

Джерело ілюстрації:
www.alex.kr.ua

Напередодні Дня Конституції України давайте дізнаємося про цікаві факти, пов'язані із основними законами інших держав.






У Великобританії немає конституції як такої. Не існує навіть точного переліку документів, які б належали до британської конституції. Конституція Великобританії — це ціла сукупність законів, прецедентів і конституційних звичаїв.





Конституція Індії — найбільша за обсягом у світі: вона включає 465 статей, 12 великих додатків, більше 70 поправок і складається з 117 369 слів у версії англійською мовою, крім якої існує також офіційний переклад на хінді. Окремі поправки за обсягом наближаються до... конституції США.



Буквально за сотню кілометрів від Рівного, в селі Великі Дедеркали нинішнього Шумського району на Тернопільщині, народився Гуго Колонтай — один із авторів польської конституції 1791 року, яка є першою реально діючою європейською конституцією (і другою в світі після Конституції США). До слова, центральна вулиця Рівного, нинішня Соборна, свого часу була названа на честь польського дня конституції — 3 травня. Життєвий шлях і спадщину Гуго Колонтая грунтовно дослідив рівненський письменник і науковець Петро Кралюк, проректор Національного університету “Острозька академія”.




Контитуція Європейького союзу містить більше 60 тисяч слів.








Найстарішою Конституцією світу є Основний закон Сан-Марино. Остання була прийнята ще у 1600 році.






В оригінальному текті Конституції США є декілька орфографічних помилок, а деякі словосполучення написані в англо-британському правописі, що суттєво відрізняється від американького. Крім того, дивно, але в Конституції США жодного разу не згадується слово "демократія"






У Лівії Конституцією офіційно закріплено Коран.









Конституція Японії єдина у світі, де вказано офіційну відмову країни від війни, як форми забезпечення державного суверенітету.




Найголовніше, якщо говорити про конституцію, - це не красиві слова, а реальне втілення у життя прав і свобод людини, закріплених у основному законі держави. В цьому зв'язку доречно згадати прикметну деталь: у конституції США немає слова... "демократія". Не словом бо, як мовиться, а ділом!


За матеріалами:
http://www.ogo.ua/articles/view/2013-06-28/41149.html
http://beztaboo.livejournal.com/33619.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...