вівторок, 23 червня 2015 р.

1085 років найстарішому парламенту світу!

Будівля Альтингу
Джерело ілюстрації:
www.rutraveller.ru
Альтинг - назва парламенту в Ісландії (давньоісл. Altingi). Вперше зібрався в червні 930 року в місці (ісл. Þingvellir) на південному заході острова, біля північного берега озера Тінгвадлаватн. Місце унікальне тим, що тут розходяться дві материкові плити, Північно-Американська і Євразійська. Американська підноситься стіною на пару десятків метрів вгору, це Скеля закону (ісл. Lögberg). Тоді брати участь у альтинзі мали право всі вільні чоловіки. Спочатку альтинг був місцем не тільки прийняття законів, а й вирішення спорів; законами займалася так звана Логретта (ісл. Lögrétta), що складалася головним чином з жерців (ісл. goðar). У 1000 році на альтинзі більшість висловилася за прийняття християнства. Альтинг проводився раз на два-три роки, в місцевості під назвою Тінгвеллір - поля тингів. Тинг проводився в літній час, щоб в ньому могли брати участь всі жителі Ісландії.
Деякі закони, прийняті давніми народним зборами, діють в Ісландії до цих пір.
Альтинг зараз
Джерело ілюстрації:
news.bigmir.net
Наприклад, кінь, вивезений за межі острова, - нехай навіть для виступу на чемпіонаті світу з кінного спорту - не може повернутися назад. Так вирішили ісландські парламентарі в 982 році, і скасовувати це правило ніхто не збирається. 

Після об'єднання Ісландії з Норвегією альтинг продовжував функціонувати аж до 1799 року. Тоді він був замінений на спеціальний Верховний суд. З 1844 року альтинг, за активної участі Йоуна Сігурдссон, відновлений і засідає в Рейк'явіку. Зараз (з 1991 року) це однопалатний парламент всього з 63 депутатів, яких обирають в шести виборчих округах. Голова альтинга - Ейнар Крістін Гудфінсон від Партії незалежності.
Ось так! А у 2015 році ісландському альтингу виповнюється аж 1085 років Вагома дата для святкування!
За матеріалами:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Парламент_Исландии

Немає коментарів:

Дописати коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...